Παρατηρήσεις για τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Λάμποβο (Αλβανία) και τις τοιχογραφίες του - ZAKHAROVA, Anna (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Η συγκριτική τεχνοτροπική ανάλυση της τοιχογραφίας της Δέησης, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην Κοίμηση της Παναγίας στο Λάμποβο, κατέδειξε ότι η παράσταση είναι πλησιέστερη σε έργα του δεύτερου τετάρτου και των μέσων του 11ου αιώνα, όπως οι τοιχογραφίες του νάρθηκα της Αγίας Σοφίας και της Παναγίας Χαλκέων στη Θεσσαλονίκη, το ψηφιδωτό του Ευαγγελισμού στη μονή Βατοπεδίου και ιδιαίτερα οι τοιχογραφίες στην Αγία Σοφία στην Αχρίδα και στον Άγιο Λεόντιο στη Vodoča. Η χρονολόγηση αυτή καθιστά δυνατή την επιβεβαίωση της οικοδόμησης του μνημείου στον 10ο ή πιθανότατα στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα, που είχε προταθεί προηγουμένως από ορισμένους μελετητές.