Η κρυφή γοητεία της επωνυμίας: μεθοδολογικά προβλήματα στην απόδοση ανυπόγραφων εικόνων σε κρητικούς ζωγράφους του 15ου-17ου αιώνα - ΔΡΑΝΔΑΚΗ (Anastasia DRADAKI), Αναστασία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Στο άρθρο διερευνώνται οι μεθοδολογικές δυσχέρειες που παρουσιάζει η απόδοση ανυπόγραφων έργων σε επώνυμους κρητικούς ζωγράφους του 15ου-17ου αιώνα. Κρίνεται απαραίτητη η συστηματοποίηση ιστορικοτεχνικών κριτηρίων, βάσει των οποίων μπορούν να πραγματοποιούνται με δόκιμο τρόπο αποδόσεις, αλλά και η αξιοποίηση τεχνικών αναλύσεων, πρωτίστως στα ενυπόγραφα έργα, προκειμένου να καταγραφούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ζωγράφων. Παρά ταύτα, ένας μεγάλος αριθμός κρητικών εικόνων καλής ποιότητας αλλά μαζικής απεύθυνσης επιβάλλουν ουσιαστικά την «ανωνυμία» τους λόγω της τυποποιημένης μαζικής παραγωγής τους.