Το τάμα ενός τριβούνου. Παλαιοχριστιανική αφιερωτική επιγραφή από την Πάτμο . - ΚΕΦΑΛΑ (Konstantia KEFALA), Κωνσταντία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Στο παρόν άρθρο δημοσιεύεται για πρώτη φορά συστηματικά μια αφιερωτική επιγραφή του 5ου ή του 6ου αιώνα, που σώζεται επαναχρησιμοποιημένη στον ναό του Αγίου Θαλλελαίου στη Χώρα της Πάτμου. Σε αυτήν μαρτυρείται η επίστρωση μιας βασιλικής με δαπάνη του διασωθέντος από ναυάγιο τριβούνου Παύλου, επί επισκόπου Μελιτίου. Η επιγραφή είναι πιθανό να σχετίζεται με την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, τα απομεινάρια της οποίας περιγράφονται στο πρακτικό της παράδοσης του νησιού στον όσιο Χριστόδουλο. Από το ίδιο μνημείο προέρχονται ακόμα επιγραφή εγκαινίων με μνεία του επισκόπου Επιθυμητού και ενεπίγραφος όρος.