Όψεις της κοινωνίας της Καστοριάς του 17ου αιώνα. Πληροφορίες από τις επιγραφές των ναών - ΠΑΪΣΙΔΟΥ (Melina PAISIDOU), Μελίνα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Στην παρούσα μελέτη εξετάζονται θέματα της ελληνορθόδοξης καστοριανής κοινωνίας και προσωπογραφίας του 17ου αιώνα, τα οποία συνδέονται με τις χορηγίες, τις δωρεές και οιαδήποτε επώνυμη και ενυπόγραφη ανακαινιστική δραστηριότητα στους χριστιανικούς ναούς της Καστοριάς. Τα στοιχεία αντλούνται από κτητορικές και άλλες αφιερωματικές επιγραφές και ενθυμήσεις, και συνεξετάζονται με πληροφορίες των πηγών της εποχής. Το μοναδικό πορτρέτο δωρητή που διατηρείται σε ναό μέσα στη βυζαντινή ακρόπολη, παρουσιάζει εικονογραφικά στοιχεία δηλωτικά μέλους ισχυρής τοπικής οικογένειας με διοικητικά καθήκοντα.