Σχετικά με τις λογοτεχνικές πηγές ενός επιγράμματος σε εικόνες από την Πάτμο - ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ (Theodora ANTONOPOULOU), Θεοδώρα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Στο σύντομο αυτό άρθρο επιχειρείται η ταύτιση των λογοτεχνικών πηγών ενός ανώνυμου επιγράμματος που παραδίδεται σε εικόνες του ύστερου 16ου – πρώιμου 17ου αιώνα από την Πάτμο, οι οποίες απεικονίζουν τον όσιο Χριστόδουλο, ιδρυτή της μονής Πάτμου. Αποδεικνύεται ότι το επίγραμμα αντλεί όχι μόνο από λόγους του Γρηγορίου του Θεολόγου αλλά και από τον Βίο του οσίου, που συνέθεσε ο Ιωάννης, μητροπολίτης Ρόδου. Η ταύτιση αυτή των πηγών αφενός ρίχνει φως στην παιδεία του στιχουργού (πιθανώς του Νικηφόρου Χαρτοφύλακος), αφετέρου αναδεικνύει το πατμιακό περιβάλλον παραγωγής του επιγράμματος και της εικονογραφίας που αυτό συνόδευε.