Η επίδραση της βυζαντινής μεταλλοτεχνίας στη διαμόρφωση του γερμανικού θυμιατηρίου - SCHWARTZ, Ellen C. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ένα ορειχάλκινο θυμιατήριο στη Συλλογή Malcove εξετάζεται σε αυτό το άρθρο. Συγκρίσεις με γερμανικά θυμιατήρια του 12ου αιώνα επιτρέπουν τη διατύπωση υποθέσεων για νέα προέλευση και ασφαλέστερη χρονολόγησή του. Ο διάκοσμος του αντικειμένου μαρτυρεί σαφώς βυζαντινή επίδραση. Οι διπλοί εγχάρακτοι κύκλοι με στιγμές στο κέντρο αντιγράφουν συνηθισμένο βυζαντινό μοτίβο που απαντά συχνά σε σταυρούς και οικιακά σκεύη από διάφορα υλικά και ίσως έχει αποτροπαϊκό χαρακτήρα. Τα ανοίγματα σε σχήμα κλειδαριάς απαντούν σε βυζαντινά ορειχάλκινα στηρίγματα σταυρών λιτανείας και συχνά παραπέμπουν σε αρχιτεκτονικά στοιχεία. Αυτό το μοτίβο εντοπίζεται σε πολλά γερμανικά θυμιατήρια και αποτελεί πιθανώς επιβίωση από τη βυζαντινή επίδραση κατά την οθωνική περίοδο.