Ο τόπος σύγκλησης της Α' Οικουμενικής Συνόδου και ο ναός των Αγίων Πατέρων στη Νίκαια - MANGO, Cyril (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η αναδίφηση ιστορικών πηγών της περιόδου της Εικονομαχίας επιτρέπει τον προσδιορισμό κατά προσέγγιση του χώρου και του κτηρίου, όπου συγκλήθηκε η Πρώτη Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια. Σύμφωνα με αυτές επρόκειτο για αυτοκρατορικό ενδιαίτημα με περίκεντρη μορφή και oculus στο κέντρο του που πρέπει να βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από την πύλη της Κωνσταντινούπολης. Το κτήριο πιθανώς ήταν προσβάσιμο από την κύρια οδική αρτηρία της πόλης με κατεύθυνση Β-Ν. Αργότερα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες είχε μετατραπεί σε εκκλησία και κοσμήθηκε με την ψηφιδωτή παράσταση των Αγίων Πατέρων που συμμετείχαν στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο.