Τοιχογραφίες στις Καρυές του Αγίου Όρους από το 15ο έως τις αρχές του 19ου αι. - ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ, Κωνσταντίνος Μ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο ιχνηλατείται η ιστορία της καλλιτεχνικής παραγωγής στις Καρυές, διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους. Τα ποικίλα και διεσπαρμένα κελλιά, κάποια από αυτά άλλοτε μονές, αποτελούν μάρτυρες της μνημειακής καλλιτεχνικής παραγωγής, της οποίας το πρωιμότερο δείγμα ανάγεται στην πρώτη δεκαπενταετία του 14ου αιώνα και το υστερότερο στις αρχές του 19ου αιώνα. Στο ενδιάμεσο διάστημα ξεχωρίζουν σύνολα του πρώιμου 16ου αιώνα που συνιστούν τον «χαμένο κρίκο» μιας διαδοχής από το ύστερο παλαιολόγειο ύφος σε εκείνο της «Κρητικής» σχολής, καθώς και εκείνα των αρχών του 18ου από το χέρι του Διονυσίου εκ Φουρνά που ανανέωσε τη ζωγραφική παραγωγή, με την επιστροφή στα πρότυπα του 13ου αιώνα.