Φορητές εικόνες του δεύτερου μισού του 14ου αιώνα στη μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου "Ορους - TSIGARIDAS, Euthymios (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ελληνική περίληψη: Παρουσιάζονται πέντε εικόνες που φυλάσσονται στη μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους: η εικόνα του αγίου Γεωργίου, περί το 1360-1370, δύο εικόνες του τρίτου τετάρτου του 14ου αιώνα, η εικόνα του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη και η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορος, και τέλος δύο εικόνες του τελευταίου τετάρτου του ίδιου αιώνα, η εικόνα της Παναγίας του Ευαγγελισμού και το βημόθυρο με τις δύο μορφές της παράστασης του Ευαγγελισμού. Οι εικόνες αυτές, έργα εξαίρετης τέχνης της Παλαιολόγειας περιόδου, αποδίδονται με βάση τα τεχνοτροπικά τους στοιχεία οι τρεις στην Κωνσταντινούπολη και οι δύο στη Θεσσαλονίκη.