Επισμαλτωμένο πλακίδιο στη συλλογή του Dumbarton Oaks - ZWIRN, Stephen R. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στη συλλογή του Dumbarton Oaks ανήκει ένα μικρό πλακίδιο περικεκομμένο και διακοσμημένο με περίκλειστο σμάλτο. Το πλακίδιο απεικονίζει ένα μιξογενές ον με ανθρώπινο κορμό και κεφάλι, σώμα αιλουροειδούς και ουρά ερπετού που κρατά ένα μουσικό όργανο. Τα έντονα ισλαμικά στοιχεία του θέτουν το ερώτημα των επιρροών από την ισλαμική τέχνη κατά τον 11ο και 12ο αιώνα, ωστόσο, από τεχνικής άποψης, το πλακίδιο είναι βυζαντινής τεχνολογίας. Ως προς τη χρήση του, πιθανώς ανήκε είτε σε κάποιο κόσμημα, είτε σε κάποιο άλλο αντικείμενο πολυτελείας, ενώ δεν αποκλείεται να ήταν ραμμένο ή στερεωμένο σε ρούχο ως μέρος κάποιας επίσημης ενδυμασίας.