Παρατηρήσεις σε ένα εγκόλπιο της μονής Βατοπεδίου - ΑΛΜΠΑΝΗ, Τζένη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στη μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους θησαυρίζεται πολυτελές εγκόλπιο, 12ου–13ου αιώνα, με καμέο από αμέθυστο, ο οποίος εικονίζει την Παναγία Αγιοσορίτισσα σε προτομή. Στην πίσω όψη του αργυρού, επιχρυσωμένου και διακοσμημένου με πολύτιμους λίθους πλαισίου του, εγχάρακτος σταυρός περιβάλλεται από εγχάρακτη επιγραφή, η οποία συνεχίζεται στην ακμή του πλαισίου. Παρατηρήσεις στο περιεχόμενο της επιγραφής, στην εικονογραφία και στο υλικό του καμέου, υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το εγκόλπιο ήταν ένα ιαματικό φυλακτό κατά της μέθης, και ότι ανήκε σε κάποιον εύπορο Βυζαντινό.