Τοπογραφία των Αγίων Τόπων σε εικόνα της Ζακύνθου - ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΕΡΡΑ, Μυρτώ (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η εικόνα με την απεικόνιση της Ιερουσαλήμ και των Αγίων Τόπων που φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο της Ζακύνθου, προέρχεται από τον ναό της Αγίας Αικατερίνης των Κήπων, μετόχι της μονής Σινά. Εικονογραφικά η εικόνα της Ζακύνθου ακολουθεί την παράδοση της απεικόνισης των Αγίων Τόπων της οποίας οι απαρχές ξεκινούν ήδη από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, ενώ τεχνοτροπικά είναι πιο κοντά στις μεταγενέστερες ξυλογραφίες, χαλκογραφίες ή τα εικονογραφημένα χειρόγραφα προσκυνητάρια του 17ου αιώνα. Πιθανώς η εικόνα να κατασκευάστηκε στην Κρήτη κατά το πρώτο μισό του 17ου αιώνα για εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Ιερουσαλήμ, αλλά κατέληξε στη Ζάκυνθο με τους Κρήτες πρόσφυγες μετά τα μέσα του 17ου αιώνα, όπως μπορεί να τεκμηριωθεί και αρχειακά.