Ο ζωγράφος Μάρκος ο Ίβηρ στη μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους - ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ, Ευθύμιος Ν. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο καθολικό της μονής Ιβήρων σώζεται η κτητορική παράσταση του τέλους του 16ου αιώνα όπου, εκτός από τον χορηγό βοεβόδα και ηγεμόνα της Βλαχίας Μιχνέα τον Β΄, τον γιο του Ραντού και τον τότε ηγούμενο της μονής Γαβριήλ, παριστάνεται και ο ζωγράφος Μάρκος ο Ιβήρ. Ο Μάρκος, όπως προκύπτει από σημεία του σωζόμενου διακόσμου του 16ου αιώνα, πρέπει να συμμετείχε στη διακόσμηση του καθολικού και εικονογραφικά ακολουθεί την κρητική σχολή, παρατήρηση που τον συνδέει, ενδεχομένως, με μαθητεία δίπλα σε ζωγράφους, όπως τον Θεοφάνη ή τον Τζώρτζη. Στον Μάρκο θα πρέπει να αποδοθούν επίσης δύο θυρόφυλλα μεγάλων διαστάσεων που φυλάσσονται στη μονή.