Εικόνες του 15ου αιώνα στη Ζάκυνθο - ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΕΡΡΑ, Μυρτώ (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο παρουσιάζονται τέσσερις εικόνες από τη συλλογή του μουσείου της Ζακύνθου. Οι τρεις ήταν άγνωστες στη μέχρι τώρα βιβλιογραφία ενώ η μία αναχρονολογείται εδώ. Οι εικόνες αυτές είναι, ο Ευαγγελισμός, ο Άγιος Γεώργιος δρακοντοκτόνος, η Παναγία του Πάθους και τέλος η Madre della Consolazione. Και οι τέσσερις εικόνες σύμφωνα με τις εικονογραφικές και τεχνοτροπικές παρατηρήσεις και τα καλλιτεχνικά τους παράλληλα μπορούν να χρονολογηθούν στον 15ο αιώνα. Το σύνολο αυτό αυξάνει τις εικόνες του 15ου αιώνα που έχουν θησαυριστεί στη Ζάκυνθο από τους Κρήτες πρόσφυγες σε έναν αριθμό που δεν υπάρχει εφάμιλλος του στα υπόλοιπα Επτάνησα, φανερώνοντας ότι η Ζάκυνθος ήταν χώρος υποδοχής πολλών ελληνορθόδοξων προσφύγων ήδη από τα μέσα του 15ου αιώνα και ότι ευημερούσε οικονομικά.