Μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα εικόνα της μονής Madre della Consolazione έργο του Νικολάου Τζαφούρη - HAUSTEIN-BARTSCH, Eva (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Κατά την προετοιμασία μιας έκθεσης φορητών εικόνων με θέμα τη Θεοτόκο στο Μουσείο Εικόνων του Recklinghausen το 2000, εντοπίστηκε μια εικόνα της Θεοτόκου στον τύπο της Madre della Consolazione, την οποία είχε αγοράσει σε δημοπρασία ένα ζευγάρι Ολλανδών. Συνειδητοποιώντας αμέσως την υψηλή ποιότητα και την παλαιότητα της εικόνας, τους ζήτησα να την αφήσουν για καθαρισμό. Ο συντηρητής (Ivan Bentchev) βρήκε ίχνη επιγραφής με το όνομα του Νικολάου Τζαφούρη. Στο άρθρο εξετάζονται επιπλέον οι έξι εικόνες που επίσης φέρουν την υπογραφή του Τζαφούρη.