Εικόνα της αγίας Θεοδοσίας της Κωνσταντινουπολίτισσας στη Νάξο. - ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ, Χρυσάνθη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στον ομώνυμο ναό της Αγίας Θεοδοσίας φυλάσσεται φορητή εικόνα της αγίας στο τέμπλου. Η εικόνα παριστά την αγία μετωπική και μέχρι την οσφύ να κρατά σταυρό και να είναι ντυμένη με το μοναχικό σχήμα. Η αναζήτηση των εικονογραφικών παραλλήλων της, ευάριθμα στη βυζαντινή τέχνη, καθώς και τα τεχνοτροπικά της στοιχεία πιστοποιούν ότι η εικόνα είναι έργο των αρχών του 15ου αιώνα. Η ιδιαίτερη μνεία που γίνεται σε μια ξεχωριστή λεπτομέρεια, στο μαντήλι της αγίας, φανερώνει ότι πρόκειται για εικονογραφική έμπνευση από το μαρτύριο της αγίας κατά τα εγκώμια και το βίο της, που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ταυτότητα της.