Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης-τόπος στη μεταβυζαντινή ιστορική εικονογραφία - PILTZ, Elisabeth (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στη Ρουμανία, στο πρώτο μισό του 16ου αι. σε μια περιοχή όπου η βυζαντινή καλλιτεχνική παράδοση είναι διαπιστωμένη ήδη από την βυζαντινή περίοδο, υπάρχει μια σειρά εκκλησιών της Μολδαβίας με κατάγραφες τις εξωτερικές όψεις, στις οποίες απεικονίζεται η δραματική πτώση της Κωνσταντινούπολης κατεστραμμένης από τα τούρκικα πυροβόλα. Στις εκκλησίες των πόλεων Moldovitsa, Humor και Arborea, που έχουν κτιστεί και διακομισθεί με εντολή του πρίγκιπα της Βουκοβίνας Petri IV Rares, οι παραστάσεις επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τοπίο και την εντυπωσιακή απόδοση του θέματος και είναι οι γνωστότερες και καλύτερα διατηρημένες της Μολδαβίας