Το θαύμα του αγίου Δημητρίου και Οι δύο Παρθένες της Θεσσαλονίκης στη ρωσική εικονογραφία - SMIRNOVA, Engelina (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ο εικονογραφικός κύκλος του αγίου Δημητρίου στη μεσαιωνική ρωσική ζωγραφική περιλαμβάνει μερικές φορές δύο σκηνές με την ιστορία της κεντητής μορφής του αγίου: α) δύο κοπέλες υφαίνουν την εικόνα σύμφωνα με διαταγή του στρατιωτικού διοικητή των Σαρακηνών που είχαν καταλάβει τη Θεσσαλονίκη, β) ο άγιος σώζει τις δύο κοπέλες που εικονίζονται να κοιμούνται στη βασιλική του Αγίου Δημητρίου. Αυτή η ιστορία είναι άγνωστη στη βυζαντινή αγιογραφία, αλλά απαντά σε ρωσικά μεσαιωνικά κείμενα. Οι απεικονίσεις της στη ρωσική τέχνη δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ρωσικού πολιτισμού στη λατρεία των εικόνων και στην οπτική αναπαράσταση αυτού του θέματος.