Σχετικά με μία αδημοσίευτη εικόνα της Θεοτόκου Ζωοδόχου Πηγής - THIERRY, Nicole (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο παρουσιάζεται αδημοσίευτη εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή. Το εικονίδιο, μικρών σχετικά διαστάσεων, έχει πλούσιο ξυλόγλυπτο πλαίσιο με μπαρόκ στοιχεία. Η εικονογραφία της εικόνας εξετάζεται με βάση ανάλογα δημοσιευμένα παραδείγματα, όπως η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής της συλλογής Abou-Adal και του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, αμφότερες του 18ου αιώνα. Με βάση τα στοιχεία αυτά γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο προσκύνημα και το μοναστήρι, καθώς επίσης και στις πηγές που αναφέρουν τα διάφορα θαύματα που συνδέθηκαν με το άγιασμα, μέρος των οποίων απεικονίζεται και στην υπό εξέταση εικόνα. Τελικά, τεκμαίρεται ότι παρά το γεγονός πως η εικονογραφία της Ζωοδόχου Πηγής ανήκει σε μια πολύ μεταγενέστερη περίοδο, παρά ταύτα δύναται να λειτουργήσει ως πηγή της θρησκευτικής προσκυνηματικής πρακτικής στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη.