Εικόνες ζωγράφων από το Λινοτόπι (16ος-17ος αιώνας). Νέα στοιχεία και διαπιστώσεις για τη δραστηριότητά τους - ΤΟΥΡΤΑ, Αναστασία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο παρουσιάζονται φορητά έργα τα οποία έχουν παραχθεί από Λινοτοπίτες ζωγράφους, κυρίως γνωστούς για την παρουσία τους στη μνημειακή ζωγραφική. Τα έργα αυτά είναι διεσπαρμένα σήμερα σε διάφορα μουσεία, τέσσερα στο μουσείο των Ιωαννίνων, δύο δεσποτικές εικόνες με τον Παντοκράτορα και την Παναγία και τα βημόθυρα από τη μονή Μακρυαλέξη, καθώς και το επιστύλιο τέμπλου από ναό στο Κουκούλι Ζαγορίου, δύο στη συλλογή εικόνων της Βέροιας, μια φορητή εικόνα του αγίου Γεωργίου και ένα βημόθυρο από τον ναό του Αγίου Δημητρίου στα Παλατίτσι, ενώ άλλες τρεις, οι δεσποτικές εικόνες της Παναγίας, του Παντοκράτορος, και του αγίου Νικολάου με σκηνές του βίου του, βρίσκονται στον ναό του Αγίου Νικολάου στην Κλειδωνιά Κονίτσης. Τα φορητά αυτά έργα δείχνουν την έντονη δραστηριότητα τους και στο είδος αυτό, παράλληλα με την εντοίχια ζωγραφική για περίπου έναν αιώνα, από το 1570 και έπειτα.