Άγνωστο έργο του Θεοφάνη του Κρητός στα Μετέωρα - ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ, Ευθύμιος Ν. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η άλλοτε αμφίγραπτη εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου που φυλάσσεται σήμερα, μετά από διάφορες περιπέτειες, στο Σκευοφυλάκιο της μονής Βαρλαάμ ανήκε παλαιότερα στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα. Το έργο, γνωστό στην έρευνα, είχε αποδοθεί στον γιο του Θεοφάνη, Νεόφυτο. Ωστόσο, προσεκτική παρατήρηση της εικονογραφίας της, η οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την παράσταση της Κοίμησης στη μονή Αναπαυσά, όπως και το τεχνοτροπικό ύφος της που αντλεί από εκείνο του Ανδρέα Ρίτζου, συντείνουν στην απόδοση της στον ίδιο τον Θεοφάνη και στη χρονολόγησή της στο 1527. Έτσι, αυτή η εικόνα θα πρέπει να θεωρηθεί ως η παλαιότερη αποδιδόμενη φορητή εικόνα του ζωγράφου.