Οι Ταξιάρχες στο Ελάφι Καλαμπάκας - ΠΑΣΑΛΗ, Αφροδίτη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Είναι μονόκλιτος σταυρεπίστεγος ναός της κατηγορίας Α1 της κατατάξεως Α. Ορλάνδου, με τρουλλοκαμάρα υπεράνω της εγκάρσιας καμάρας, τοποθετημένη με διεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά, διαστάσεων 4.75 x 4.25 μ. Στα δυτικά υπάρχει προσκολλημένος μεταγενεστέρως ευμεγέθης, ξυλόστεγος χώρος που χρησιμοποιείται ως κυρίως ναός, ενώ ο αρχικός ναΐσκος αποτελεί σήμερα το Ιερό Βήμα. Ένα μέρος του τοιχογραφικού διακόσμου του ΙΖ΄ αιώνα στον αρχικό ναό διατηρείται σήμερα. Η προτίμηση στο σπάνιο αυτό αρχιτεκτονικό τύπο αποδίδεται στην προσπάθεια εφαρμογής βυζαντινών προτύπων από τη γειτονική Ήπειρο.