Παρατηρώντας την πόλη και την εκκλησία: τα πρωτοβυζαντινά εγκώμια και αντίστοιχες αρχαιολογικές εξελίξεις - SARANTI, Helen (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η οπτική περιγραφή των πόλεων είτε αποδίδεται από απόσταση, σύμφωνα με την ελληνιστική οργάνωση του αστικού χώρου, είτε εστιάζει σε συγκεκριμένα τμήματα της πόλης, σύμφωνα με την απόδοση της πόλης στη Ρωμαϊκή ζωγραφική. Περιγραφές της πόλης με τη γλαφυρότητα προσωπικών οπτικών παρατηρήσεων, ελαττώνονται στα κείμενα του 6ου αι. και αντικαθίστανται από την περιγραφή της εκκλησίας στον αστικό χώρο. Σε αυτές τονίζεται η υπεροχή της αρχιτεκτονικής και σε υπερυψωμένες θέσεις της πόλης, που συμφωνεί και με τα αρχαιολογικά δεδομένα.