Η αναχρονολόγηση του ναού της Παναγίας της Καθολικής στη Γαστούνη - ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ, Δημήτριος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η Παναγία η Καθολική στη Γαστούνη έχει χρονολογηθεί στα τέλη του 12ου αιώνα από την παλαιότερη έρευνα, βάσει της αρχιτεκτονικής του. Ωστόσο, η πρόσφατη ανακάλυψη στην αψίδα της γραπτής επιγραφής της τοιχογράφησης του 18ου αιώνα, η οποία αναπαράγει την αρχική, αναφέρει ως κτήτορες τα αδέρφια Καλλιγόπουλους και ως έτος κτίσης το 1278/9, οδηγεί σε μια συνολική αξιολόγηση των στοιχείων του κτίσματος και των ανάλογων αρχαιολογικών τεκμηρίων. Επιπρόσθετα, η αγνοημένη από την έρευνα επιγραφή στο υπέρθυρο της δυτικής θύρας, επιβεβαιώνει την γραπτή επιγραφή της αψίδας. Τεκμαίρεται έτσι ότι η αρχοντική οικογένεια των Καλλιγόπουλων διατήρησε τη θέση και τα προνόμιά της μετά το 1205, με την δήλωση υποτέλειας της στους Λατίνους.