Εγγραφα σε επιγραφές ναών χρυσόβουλλα - εκκλησιαστικές πράξεις - βρέβια - δωρεές - διαθήκες - KALOPISSI-VERTI, Sophia (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες προσφέρουν οι αρχαιολογικές μαρτυρίες για επίσημα έγγραφα τα οποία αναγράφονται σε τοίχους ή κίονες ναών και περιλαμβάνουν παροχές ή ανανεώσεις δωρεών, καταγραφές έγγειας περιουσίας, καταλόγους εικόνων, ιερών σκευών και λειτουργικών βιβλίων, καθώς και διαθήκες ιδιωτών. Η μεσοβυζαντινή πρακτική αναγραφής αυτοκρατορικών δωρεών στους τοίχους ενός ναού γνώρισε μεγάλη διάδοση στο Βυζάντιο κατά την παλαιολόγεια περίοδο και μαρτυρείται και σε δωρεές προσώπων από χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Το ανθεκτικό υλικό πάνω στο οποίο γράφονταν τα έγγραφα αυτά και η γνωστοποίηση του περιεχομένου τους σε ένα ευρύτερο κοινό απηχεί την ανάγκη εξασφάλισης της δωρηθείσας περιουσίας στο διηνεκές.