Ζητήματα σχεδιασμού στη βυζαντινή αρχιτεκτονική - ΜΑΜΑΛΟΥΚΟΣ, Σταύρος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Διατυπώνονται μια σειρά από απόψεις και υποθέσεις εργασίας σχετικά με ζητήματα σχεδιασμού στη βυζαντινή αρχιτεκτονική, και πιο συγκεκριμένα με τη γνωστή στη βυζαντινή αρχιτεκτονική διαδικασία αντιγραφής προτύπων. Η διαδικασία αυτή ανιχνεύεται στην ομοιότητα που συχνά παρατηρείται μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ναών, στην αντιγραφή και στην μίμηση υψηλών προτύπων από παρακείμενους ναούς, διαδικασία στην οποία, πέρα από τις οποιεσδήποτε αισθητικές επιλογές, πρέπει ίσως να αναζητηθούν και συμβολικές προεκτάσεις που συνδέονται με τη μεσαιωνική αντίληψη για τη σχέση «αρχετύπου» και «εικόνας».