Ο ναός της Υπαπαντής στο Στρατηγάτο της Χίου. Στοιχεία για ένα αδημοσίευτο βυζαντινό μνημείο - ΒΟΥΡΝΟΥΣ, Μανώλης Μ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στην περιοχή Στρατηγάτο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό Δαφνώνας, βρίσκεται η εκκλησία της Υπαπαντής. Ο ναός κτίστηκε μετά τον σεισμό του 1881 στα ερείπια παλαιότερου. Σύμφωνα με τις ενδείξεις του δαπέδου του, αντιγράφει εκείνο της Νέας Μονής. Ενδεχομένως μάλιστα και ο ναός της Υπαπαντής ήταν ένα αντίγραφο του «νησιωτικού» οκταγωνικού τύπου, κτισμένος πιθανότατα μεταξύ των μέσων του 11ου αιώνα και πριν το 1346, έτος που καταλαμβάνουν οι Γενουάτες το νησί.