Οι γραμματικές γνώσεις των ζωγράφων. Ένα παράδειγμα σχετικού προβληματισμού από τη Μάνη - ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, Μαρία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται ενδεικτικά ένα παράδειγμα από ένα πρόγραμμα έρευνας για το επίπεδο της παιδείας των ζωγράφων ή, ειδικότερα, των υπεύθυνων «γραφέων» των επιγραφών που συνοδεύουν τις παραστάσεις στους ναούς, καθώς και των αφιερωματικών επιγραφών που συχνά σώζονται σ’αυτούς. Ως τέτοιο παράδειγμα έχει χρησιμοποιηθεί η μαρτυρία των επιγραφών που σώζονται σε μία ομάδα μνημείων του τέλους του 10ου αιώνα στη Μάνη. Η σχετική μαρτυρία συγκρίνεται με αντίστοιχα στοιχεία από δύο μνημεία της ίδιας περίπου εποχής, στην Καππαδοκία.