Ζωγραφικές μαρτυρίες του 12ου αιώνα στην Ανατολική Μακεδονία - ΣΤΡΑΤΗ, Αγγελική (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Εξετάζονται δείγματα τοιχογραφικών διακοσμήσεων του 12ου αιώνα στον χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας που έχουν εντοπιστεί σε ανασκαφέντα ναό στο Δέλτα του ποταμού Στρυμόνα κοντά στην Αμφίπολη, στις σωζόμενες τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Νικολάου στον Ελαιώνα Σερρών και σε ένα μεμονωμένο φυλλοφόρο σταυρό, σε Αγίασμα στην Παλαιά Μητρόπολη Σερρών. Η ζωγραφική αυτή, παρά τον αποσπασματικό χαρακτήρα της, ακολουθεί πιστά τα ποικίλα ρεύματα της υστεροκομνήνειας κυρίως φάσης του 12ου αι., δημιουργώντας και εκφράζοντας τη δική της ανεξάρτητη καλλιτεχνική πρόταση.