Ο Χριστός Σωτήρ. Μία εικόνα του 12ου αιώνα σε ιδιωτική συλλογή στη Μόσχα, - SMIRNOVA, Engelina (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η εικόνα του Σωτήρα (39x36 εκ.) είναι ένα σπάνιο έργο τέχνης που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή της Μόσχας. Χρονολογείται στον 12ο αιώνα, με βάση το ύφος και τον τρόπο (;) της ζωγραφικής, που παρουσιάζει στενή συγγένεια με τις ρωσικές και βυζαντινές τοιχογραφίες και φορητές εικόνες του α΄ μισού –β΄ τετάρτου του αιώνα, όπως για παράδειγμα με τις παραστάσεις του Μανδηλίου και του Κεραμίου στο καθολικό της μονής Mirozh, στο Pskov. Η ιδιαιτερότητα του ξύλου επιβεβαιώνει την πρώιμη χρονολόγηση της εικόνας.