«Τὸ μὲν ποτήριον ὃ ἐγὼ πίνω πίεσθε». Σχόλιο στην εικόνα του αποστόλου Ιακώβου στη μονή της Πάτμου - ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ-ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ, Μυρτάλη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στη γνωστή εικόνα του αγίου Ιακώβου στη μονή του Θεολόγου στην Πάτμο της Δωδεκανήσου, των χρόνων περί το 1260, ο μικρογραφημένος Χριστός δεξιά επάνω κρατεί χρυσό ευχαριστιακό ποτήριο. Το σπάνιο εικονογραφικό στοιχείο ερμηνεύεται από αναφερόμενο στο Πάθος επεισόδιο της ευαγγελικής διήγησης (Ματθ. 20:22-23. Μαρκ. 10: 39-40) και από σχετικούς ύμνους. Το ποτήριο ταυτίζει τον άγιο με τον απόστολο και αδελφό του «ηγαπημένου» της μονής Ιωάννη. Στοιχείο πατμιακής εικονογραφίας, που τονίζει τον φυσικό και πνευματικό σύνδεσμο των υιών Ζεβεδαίου, αυτό βεβαιώνει ότι η σπουδαία εικόνα φιλοτεχνήθηκε για τη μονή, της οποίας ίσως κοσμούσε παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον απόστολο Ιάκωβο