«Ἐγράφη ἐν τῷ Μυζιθρᾶ». Βιβλιογραφικές δραστηριότητες στον Μυστρά κατά τον 13ο και τον 14ο αιώνα - ΕΤΖΕΟΓΛΟΥ, Ροδονίκη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Τα χειρόγραφα που γράφτηκαν στον Μυστρά κατά τον 13ο και τον 14ο αι. διαχωρίζονται σε δύο ομάδες και η δραστηριότητα αυτή συνδέεται με προσωπικότητες που προέρχονταν από την Κωνσταντινούπολη: τον βιβλιόφιλο μητροπολίτη Νικηφόρο Μοσχόπουλο και τον γνωστό καλλιγράφο Μανουήλ Τζυκανδύλη. Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται έργα εκκλησιαστικού κυρίως περιεχομένου που έχουν γραφεί από το 1289 ως το 1319. Στην δεύτερη, περιέχονται συγγράμματα του Ιωάννου ΣΤ’ Καντακουζηνού και έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που γράφτηκαν από τον Τζυκανδύλη κατά τα έτη 1362-1372.