Το εικονογραφικό πρότυπο των σκηνών γέννησης στις οκτατεύχους - MEYER, Mati (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στην παρούσα μελέτη προτείνεται να ερμηνευθεί η εικονογραφία γεννήσεων στις Οκτατεύχους ως ένα σχήμα με δύο πτυχές, που εικονίζει συνολικά μια διαδικασία τοκετού. Διατυπώνεται η άποψη ότι αυτή η εικονογραφία ανάγεται σχεδόν με βεβαιότητα σε ένα χειρόγραφο των Γυνακείων του Σωρανού, που ήταν πιθανότατα εικονογραφημένο και ότι ο αντιγραφέας περιόρισε τον ανεπτυγμένο εικονογραφικό τύπο –τόσο της στιγμής του τοκετού όσο και των φάσεων μετά από αυτόν-στα πιο ουσιαστικά στοιχεία του, χωρίς να μειώσει τη σαφήνεια της σκηνής.