Αγγελοφάνεια και τέχνη μετά την εικονομαχία - PEERS, Glenn (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η θεολογική σκέψη, όπως διαμορφώθηκε μετά το 843, στηρίχθηκε σε μια νέα άμεση και πιο διαπροσωπική συμμετοχή στα οράματα της Θεοφάνειας. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζονται και εντάσσονται οι περιπτώσεις της αγγελοφάνειας σε έργα που παρήχθησαν ακριβώς μετά την Eικονομαχία, όπως το όραμα στου Ησαΐα στη Χριστιανική Τοπογραφία του β΄μισού του 9ου αιώνα, ή το Εν Χώναις θαύμα που παριστάνεται για πρώτη φορά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου (Güllü Dere) περί το 900 στην Καππαδοκία. Τεκμαίρεται έτσι, ότι η τέχνη μετά την Εικονομαχία συνειδητά εντάσσει την παρουσία της Θεοφάνειας τόσο σε ιστορικά συμφραζόμενα όσο και σε αποκαλυπτικά οράματα μιας αφηρημένης πνευματικής πραγματικότητας.