Ο Θρίαμβος της Ορθοδοξίας στην εικόνα του Βρετανικού Μουσείου. Τα πρόσωπα και τα κείμενα - ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, Αθανάσιος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η εικόνα του Θριάμβου της Ορθοδοξίας στο Βρετανικό Μουσείο είναι μία από τις σημαντικότερες εικόνες που έχουν έρθει στο προσκήνιο της έρευνας τα τελευταία χρόνια. Η εικόνα που έχει χρονολογηθεί περί το 1400 είναι η μοναδική της υστεροβυζαντινής περιόδου με αυτή τη θεματολογία. Μέσα από την αναζήτηση της ταυτότητας των εικονιζομένων προσώπων και την πιθανή προέλευσή αυτών από συγκεκριμένη κειμενική πηγή, το έργο Διήγησις ψυχωφελής πάνυ περί Θεοφίλου, προτείνεται ένα στενότερο χρονολογικό όριο αυτό του 1437 κατά την αναχώρηση για τη σύνοδο της Φεράρας-Φλωρεντίας και παράλληλα τεκμηριώνεται το συγκεκριμένο ιδεολογικό του πλαίσιο που είναι η ανάδειξη της ενότητας Εκκλησίας και Κράτους.