Βυζαντινές επιδράσεις της σερβικής αρχιτεκτονικής μέσω της Νότιας Ιταλίας - KORAĆ, Vojislav (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
H σερβική αρχιτεκτονική γνώρισε άμεσες και έμμεσες επιρροές από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική. Οι δεύτερες εντοπίζονται στα δυτικά του σερβικού βασιλείου κοντά στην Αδριατική και τοποθετούνται μεταξύ των αιώνων 9ου και 12ου. Οι επιρροές αυτές, παρότι βυζαντινές ως προς την σύλληψη, αντλούν από τη Νότια Ιταλία, κάτι διακριτό σε συγκεριμένα παραδείγματα, όπως στο ναό του Αγίου Μιχαήλ στο Ston, καθίδρυμα του βασιλιά της Zeta Μιχαήλ που χτίστηκε το 1077, ή τους καθεδρικούς ναούς των μέσων του 12ου αιώνα, του Kotor και του Dubrovnik. Τόσο ο μονόχωρος τρουλαίος του Αγίου Μιχαήλ όσο και οι δύο καθεδρικοί, τρίκλιτες βασιλικές με τρούλο, αντλούν από την αρχιτεκτονική της Απουλίας με τις αφομοιωμένες βυζαντινές αρχιτεκτονικές φόρμες.