Νεότερες παρατηρήσεις για το μαρμάρινο τέμπλο του Ταξιάρχη Λοκρίδας - ΣΥΘΙΑΚΑΚΗ-ΚΡΙΤΣΙΜΑΛΛΗ, Βασιλική (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!-- @page { margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } --> Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης των αρχιτεκτονικών μελών του τέμπλου του Ταξιάρχη της Άγναντης προέκυψαν νέα στοιχεία, τα οποία τροποποιούν τη χρονολόγηση και αποκατάσταση που είχε προτείνει ο Αν. Ορλάνδος. Τα μαρμάρινα μέλη μπορούν να διακριθούν σε δύο ομάδες, που διαφέρουν στο διάκοσμο, στην εκτέλεση και στην ύλη. Η ύπαρξη δύο κατασκευαστικών φάσεων τεκμηριώνεται από την παρουσία υποδοχών στήριξης ξύλινου επιστυλίου στην άνω επιφάνεια του επιστυλίου του κεντρικού τμήματος, το οποίο καταργήθηκε με την προσθήκη του κοσμήτη. Η τεχνική της εκτέλεσης και ο κλασικίζων διάκοσμος της πρώτης ομάδας οδηγεί στη χρονολόγηση της ανέγερσης του ναού και της κατασκευής του τέμπλου στο α΄ μισό του 12ου αι., ενώ ο ανατολίζων διάκοσμος και η επιπεδόγλυφη τεχνική των γλυπτών της δεύτερης φάσης μάς επιτρέπουν να προσδιορίσουμε την περίοδο της ανακατασκευής στα τέλη του 13ου ή στις αρχές του 14ου αι.