Η παράσταση της Βάπτισης στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας - ΚΑΤΣΑΡΟΣ, Βασίλης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο επανεξετάζεται η παράσταση της Βάπτισης που σώζεται στην Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας. Η παράσταση, λόγω του πλήθους των παραπληρωματικών της σκηνών, είχε έλξει το ενδιαφέρον της έρευνας, η οποία εντόπισε τα εικονογραφικά πρότυπά τους στη ρωμαϊκή αρχαιότητα. Ωστόσο, εδώ επιχειρείται και η συμβολική ερμηνεία τους σε σχέση με την πατερική θεολογία της παράστασης. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο θαύμα του παιδιού που ανασύρεται ζωντανό από το νερό και το οποίο μάλλον παραπέμπει σε αναφορές της βυζαντινής γραμματείας για ανάλογα θαύματα, σχετιζόμενο πιθανόν με το θαύμα των Χαλκοπρατείων.