Συριακές, παλαιολόγειες και γοτθικές τοιχογραφίες στον «νεστοριανό» ναό της Αμμοχώτου - BACCI, Michele (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!-- @page { margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } --> Το άρθρο εξετάζει τις τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην Αμμόχωστο της Κύπρου, που χρονολογείται στον 14ο αιώνα και θεωρείτο κατά παράδοση ναός Νεστοριανών. Οι σωζόμενες τοιχογραφίες φέρουν συριακές επιγραφές και χαρακτηρίζονται από σαφή αντιπαράθεση στοιχείων αραβο-χριστιανικών, βυζαντινών παλαιολόγειων και ιταλο-γοτθικών. Μπορούν να θεωρηθούν έργο διαφόρων καλλιτεχνών που εργάστηκαν ανάμεσα στο 1300 περίπου και στις τελευταίες δεκαετίες του αιώνα για μια κοινότητα Μαρονιτών ή Μελκιτών Σύριων που συνδέονταν με τη Φραγκική οικογένεια των Gibelet, παλαιών ηγεμόνων του Jbail (Λίβανος).