Η ζωγραφική της μονής Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Πoλυδένδρι Αγιάς (1590). Παρατηρήσεις στο πρόγραμμα και την εικονογραφία του καθολικού - ΣΔΡΟΛΙΑ, Σταυρούλα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!-- @page { margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } --> Ο ναός της Γεννήσεως Θεοτόκου στο Πολυδένδρι Αγιάς υπήρξε το καθολικό μικρής μονής, που αναφέρεται για πρώτη φορά στα οθωμανικά αρχεία το 1569/70. Είναι μονόχωρος ναός δρομικού τύπου, με νάρθηκα στα δυτικά. Οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται, σύμφωνα με αποτειχισμένη σήμερα κτητορική επιγραφή, στα 1590 και περιλαμβάνουν δύο ζώνες Χριστολογικών σκηνών και μία ζώνη ολόσωμων αγίων. Η ζωγραφική συνδέεται με παλιότερα και σύγχρονα εργαστήρια της Μακεδονίας, όπως συμβαίνει και σε άλλα μνημεία της Ανατολικής Θεσσαλίας την εποχή αυτή.