Βυζαντινοί χάλκινοι σταυροί σε ιδιωτική συλλογή - ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ-ΝΟΤΑΡΑ, Φλωρεντία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!-- @page { margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } --> Δεκαοκτώ εγκόλπιοι σταυροί εξετάζονται κατά ομάδες, σύμφωνα με τη διακόσμησή τους: απεικονίσεις του Εσταυρωμένου, της Θεοτόκου, αγίων, επιγραφές. Οι δεκατρείς είναι σταυροί-λειψανοθήκες, ενώ οι υπόλοιποι απλοί χυτοί επιστήθιοι σταυροί. Οι περισσότεροι μπορούν να χρονολογηθούν στην εποχή μετά την Εικονομαχία και μέχρι τον 13ο αιώνα.