Βυζαντιναί παρενδύσεις Ενετίας. Οι πολυτελείς σταχώσεις της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης - ΠΑΠΑΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ, Τίτος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο επανεξετάζονται τρεις σταχώσεις κωδίκων που φυλάσσονται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν σε ισάριθμους γοτθικούς κώδικες του 14ου αιώνα που παραγγέλθηκαν από τον Δόγη Ανδρέα Dandolo για τις λειτουργικές ανάγκες του Αγίου Μάρκου. Τους κώδικες κόσμησαν στο εξωτερικό τους δύο πολυτελείς βυζαντινές σταχώσεις του 9ου/10ου αιώνα, ενώ η τρίτη είναι προϊόν βενετικού εργαστηρίου του 13ου αιώνα. Οι σταχώσεις σχολιάζονται ως προς τα χαρακτηριστικά τους και τις αρχικές συνθέσεις των σμάλτων τους. Τέλος, συζητείται και στάχωση ελληνικού κώδικα που ήταν αυτοκρατορικό δώρο του Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγου. Από τα παραπάνω τεκμαίρεται το πιθανό πολιτικό περιεχόμενο των δωρεών του Ανδρέα Dandolo και η επιθυμία του Δόγη να μετάσχει η Βενετία του βυζαντινού πολιτισμού και να αναδειχθεί ως η διάδοχός του.