Γυάλινα μεσοβυζαντινά βραχιόλια. Συμβολή σε θέματα διάδοσης, παραγωγής, τυπολογίας και χρήσης - ΑΝΤΩΝΑΡΑΣ, Αναστάσιος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Το άρθρο παρουσιάζει τη διάδοση, παραγωγή, τυπολογία και χρήση των γυάλινων βραχιολιών. Τα κοσμήματα αυτά μετά την περίοδο της ρωμαϊκής αρχαιότητας που γνώρισαν ευρεία διάδοση, διατηρούνται μόνο στη Συροπαλαιστίνη ως τον 8ο αιώνα και εμφανίζονται εκ νέου στο Βυζάντιο από τον 9ο έως τον 13ο αιώνα. Πιθανολογείται πως τα εργαστήρια που τα κατασκεύαζαν βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη, απ’όπου και διαδόθηκαν σε όλη την επικράτεια. Από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των βραχιολιών ήταν το σκούρο μπλε γυαλί τους, ο πλαστικός ή γραπτός διάκοσμος τους και η κυκλική τους διατομή. Οι εικαστικές μαρτυρίες γυναικών που τα φορούν συνιστούν πραγματολογικό στοιχείο και συνδέονται με συγκεκριμένες ανάγκες της ενδυμασίας τους.