Γραπτή εφυαλωμένη κεραμική από την ανασκαφή της αρχαίας Μεσσήνης - ΓΙΑΓΚΑΚΗ, Αναστασία Γ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!-- @page { margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } --> Από τη γραπτή εφυαλωμένη κεραμική που ήρθε στο φως κατά τις πρόσφατες ανασκαφές στην αρχαία Μεσσήνη παρουσιάζονται θραύσματα αγγείων της γραπτής με καστανό και πράσινο χρώμα κατηγορίας, της γραπτής με πράσινο υαλώδες χρώμα κατηγορίας, καθώς και όστρακα αγγείων, που αποδίδονται στην παραγωγή εργαστηρίων της ιταλικής χερσονήσου, όπως η Proto-Maiolica και η Achaic Maiolica. Η μελέτη του υλικού υποδηλώνει ότι, ενώ στη διάρκεια του 12ου -13ου αι. η Μεσσήνη εντάσσεται σε έναν ιστό περιφερειακών ανταλλαγών με περιοχές της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Ελλάδας, από τον 13ο, και ιδιαίτερα μέσα στον 14ο αι., ενδυναμώνονται οι δεσμοί της με περιοχές της Ιταλίας.