Συμβολή στην οικοδομική ιστορία του καθολικού της Νέας Μονής Χίου. Νεότερα στοιχεία - ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ, Αθηνά; ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, Άννα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Οι αναστηλωτικές εργασίες στο καθολικό της Νέας Μονής κατά τα έτη 2003-2008 έφεραν στο φως νεότερα στοιχεία για την κατασκευή (διαμπερείς ζώνες πλίνθων, τόξα στα οποία εναλλάσσονται πλίνθοι και πωρόλιθοι), για τις όψεις της αρχικής φάσης του ναού (λεία ρόδινα αρμολογήματα και λεπτού πάχους επιχρίσματα με εγχάρακτες γραμμές) και για την οικοδομική ιστορία του μνημείου, στο οποίο αναγνωρίζονται τρεις βυζαντινές φάσεις, δύο μεταβυζαντινές και μία μετά τον σεισμό του 1881. Ειδικότερα, εντοπίστηκε η αρχική μορφή του εξωνάρθηκα, ο οποίος προστέθηκε στον ναό ως ανοικτό προστώο, με μεγάλα τόξα μεικτής κατασκευής, στηριζόμενα σε μαρμάρινους κίονες, στη θέση των μεταγενέστερων κογχών.