Η ιδέα της Εκκλησίας και η σκηνή του Ευαγγελισμού. Μερικές απόψεις - PAPASTAVROU, Hélène (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Κατά τον Ευαγγελισμό επιτελείται η ένωση του Θείου Λόγου με την Παρθένο Μαρία, εκπρόσωπο ολόκληρου του ανθρώπινου γένους. Συγχρόνως, τίθενται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση της Εκκλησίας. Για τούτο, συχνά, η σκηνή του Ευαγγελισμού, τόσο στο Βυζάντιο όσο και στη Δύση, εμπλουτίζεται με κάποιους συμβολισμούς, που συνδέονται με την Ενσάρκωση και με την Παναγία, τονίζοντας το θείο εγκαθίδρυμα, την Εκκλησία.