Κοινωνία και τέχνες στην Ελλάδα κατά τον 13ο αιώνα. Ιστορική εισαγωγή - ΜΑΛΤΕΖΟΥ, Χρύσα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Με σκοπό την κατανόηση της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας που έλαβαν οι ελληνικές περιοχές οι οποίες βρέθηκαν υπό λατινική κυριαρχία μετά την τέταρτη σταυροφορία, εξετάζονται οι κοινωνικές συνθήκες που επικράτησαν στον ελληνικό χώρο με την εκεί εγκατάσταση των Λατίνων (συμπεριφορά πληθυσμού και αρχόντων απέναντι στους ξένους, θρησκευτικό ζήτημα κ.ά.).