Υστεροβυζαντινός ναός στην Τραϊανούπολη - ΤΣΟΥΡΗΣ, Κωνσταντίνος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η εκκλησία της Τραϊανουπόλεως (11,25 Χ 6,15μ) αποτελείται από νάρθηκα και κυρίως ναό, με ημικυκλική αψίδα. εσωτερικά και εξωτερικά Ο κυρίως ναός ήταν, πιθανόν, μονόκλιτη, τρουλαία, σταυροειδής εκκλησία, με μόνον τα δυτικά γωνιακά διαμερίσματα με πλήρη τοιχοποιία. Ο νάρθηκας καλυπτόταν με καμάρα. Οι μακροί τοίχοι εξωτερικά διαρθρώνονταν με αψιδώματα. Χρονολογείται ανάμεσα στον 12ο και τον 14ο αι., και πιθανότερον στο α΄ μισό του 14ου αι., περίοδο κατά την οποία η Τραϊανούπολη θεωρείται ότι ήταν κατεστραμμένη