Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Επισκοπή Άνω Βόλου και ο εντοιχισμένος γλυπτός του διάκοσμος - ΑΝΔΡΟΥΔΗΣ, Πασχάλης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Αντικείμενο του άρθρου είναι η αρχιτεκτονική και η γλυπτή διακόσμηση του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στην κορυφή του λόφου της Επισκοπής (Άνω Βόλος). Από τον αρχικό ναό του δεύτερου μισού του 13ου αιώνα –πιθανόν μια παραλλαγή σταυροειδούς τύπου– διασώζονται μόνο ο ανατολικός τοίχος με την τρίπλευρη αψίδα του ιερού βήματος. Ο βυζαντινός ναός ανακατασκευάστηκε πλήρως το 1639. Η ανατολική και η βόρεια πλευρά του είναι πλούσια διακοσμημένες με μαρμάρινα spolia της μέσης και ύστερης βυζαντινής περιόδου.