Η λατινική φάση του καθολικού της μονής Φανερωμένης στη Σαλαμίνα και η ανοικοδόμησή του κατά την Τουρκοκρατία - ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ, Γρηγόρης Α. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η μονή της Φανερωμένης που ιδρύθηκε το 1670 από τον όσιο Λαυρέντιο έγινε το θρησκευτικό σημείο αναφοράς της Σαλαμίνας. Το καθολικό της μονής που άλλοτε είχε χρονολογηθεί στα τέλη του 17ου αιώνα από τον Σωτηρίου επανεξετάζεται υπό το φως των νέων διαθέσιμων στοιχείων. Έτσι διαπιστώνεται αφενός ότι το υπάρχον καθολικό είναι κτίσμα των αρχών του 18ου αιώνα, σύμφωνα και με τα αρχειακά τεκμήρια της μονής μεταξύ ετών 1718 και 1732, και αφετέρου ότι τμήματα της τοιχοποίιας του ανήκουν στην λατινική και τη βυζαντινή φάση του ναού. Η μορφολογική, τυπολογική, όπως επίσης και η συγκριτική εξέταση του ναού με παραδείγματα δυτικών ναών φανερώνουν τις επιρροές από τη ρωμανική λομβαρδική και ρωμανική γαλλική αρχιτεκτονική και καθιστούν το καθολικό της Φανερωμένης το μοναδικό σωζόμενο τέτοιο παράδειγμα στον ελληνικό χώρο